Systém eurofondov na Slovensku deformuje trhové prostredie

07.02.2014 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) – Využívanie fondov Európskej únie (EÚ) v SR popri zvýšení zdrojov na rozvoj slovenskej ekonomiky spôsobuje deformáciu trhového prostredia. Vyhlásila to dnes Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK), podľa ktorej prijímatelia eurofondov získavajú systémovú výhodu, čo neraz prináša projekty s pochybným spoločenským efektom, slúžiacim partikulárnym záujmom.

Z celkového záväzku na roky 2007 až 2013 vo výške 11,6 miliardy eur v rámci 14 operačných programov Slovensko ku koncu roka 2013 vyčerpalo 53,43 %, a to považuje SOPK za veľmi málo. Na základe výsledkov vlastného prieskumu k problematike využívania štrukturálnych fondov EÚ z novembra minulého roka identifikovala komora niekoľko príčin nízkeho čerpania.

Podľa tlačovej tajomníčky SOPK Bibiány Gunišovej medzi ne patrí chýbajúca jasná a profesionálna hospodárska stratégia, zmeny v pôsobnosti centrálneho koordinátora v priebehu programového obdobia či vysoká administratívna náročnosť a byrokracia celého procesu. Problémom má byť aj netransparentné verejné obstarávanie plodiace korupciu a klientelizmus, zlý systém vyhodnocovania efektívnosti projektov a nedostatočná informovanosť potenciálnych žiadateľov o jednotlivých oblastiach podpory.

S cieľom zefektívniť čerpanie eurofondov v ďalšom programovom období odporúča SOPK vláde zohľadniť uvedené pripomienky pri príprave a realizácii Partnerskej dohody (PD) medzi SR a EÚ na roky 2014 až 2020.

Hovorkyňa podpredsedu vlády SR pre investície Silvia Belešová pre TASR uviedla, že vláda si je vedomá nedostatkov pri implementácii fondov EÚ, preto vytvorila post samostatného podpredsedu vlády, ktorý má za úlohu koordinovať súčasné programové obdobie a prípravu nového. Prebiehajúce procesy vraj už nie je možné radikálne meniť, z nedostatkov sa však chcú poučiť pri nastavovaní nového systému. "Najväčším problémom je naďalej častá zmena stratégie, spôsobená zmenou vlád a problémy vo verejnom obstarávaní," doplnila Belešová. 
 

Vyberte región